EU NZMET

Átmeneti ősz után ismét visszatérhetnek a nyári hőmérsékletek 🌞🌡

Szeptember elsején este érkezett egy lassú mozgású hullámzó hidegfront melynek elvonulása után már a nyári időt lezártnak tekintették és már nem bíztak a nyári idő visszatérésében. Ez mostanra valamennyire megváltozottmivel a jövő hét szombattól nyárias melegedés kezdődik a jövő hét utáni hét elején akár 29-32 fok is lehet ismét. Egyenlőre ez még nem 100%-ra biztos de a 27-28 fok már 70-90%-ra kb. meglesz. Mutatni kezdték ezt a felmelegedést a modellek is. Tehát még pár napra vagy esetleg egy hétre még előszehetjük a strandolási dolgokat ha az időjárás is fog kedvezni ennek.

Részletes infók a következő hét napos előrejelzésben.

Csütörtökön és pénteken tikkasztó 40 fokok érkeznek kárpát medencébe. A Szlovák Meteorológiai Intézet harmadfokú riasztást adott ki délnyugat és dél Szlovákiára. A OMSZ pedig közép és dél Magyarországra adott ki harmadfokú riasztást a hőségre.  A hőség ellen fogyasszunk sok folyadékot, főként ásványvizet. Napozáskor használjunk magas faktorú védőkrémet

Előrejelzés a Porciunkulára Érsekújvárban, igazi fesztiválozó időjárás várható, felmelegedés jön.

Na lássuk milyen idő várhat a város legnagyobb rendezvényén a Porciunkula 2017-en …

A porcinkula első napján viszonylag nyugodt időjárás volt a jellemző. A hőmérséklet 20-23 fok között alakult és a szél sem fújt annyira. Csapadék csak délelőtt volt egy kis eső, majd kisütött a nap.  Este-éjjel 15 fok várható.

A pénteki napon szintén hasonló időjárás várható. A délután folyamán egy-egy zápor vagy kisebb zivatar kialakulhat. A hőmérséklet 25-27 fok körül lesz. A szél csak a záporok és zivatarok közelében erősödhet meg. Este 17-18 fok várható.

Szombaton a rendezvény utolsó napján már igazi nyári idő lesz. Csapadékra nem kell számítani és felső sem lesz nagyon felettünk. Délután azért egy-egy kis gomolyfelhő lehet. Hőmérséklet 26-28 fok körül alakul majd. Este 18-20 fok várható majd.

Komoly jég és hóviharok az Adrián és az Olasz riviérán

Tegnapi nap folyamán durva zivatarok alakultak ki Horvát és az Olasz tengerpart közelében. Ezeket a zivatarokat nagyon intenzív csapadék és sűrű majdnemhogy száraz jégeső kísérte. A jegek olyannyira sűrűn estek hogy hóréteget alkottak a tengerparton és az utakon.  Néhol egy méteres hó/jég réteg alakult ki az utak mellett.

A pálmafákat is belepte a havas formájú jégeső.  Nagyon durván elmerte a szőlőtermést 1.300 hektáron és ez mellett még egyéb gyümölcs és zöldségtermést is szétszaggatott. Tehát így idén azon a környéken a bortermelőknek kevés lesz a termés a borhoz.

Continue reading

ZIVATARLESEN VOL.2: Helyenkénti heves zivatarok és szupercellás konvekció 2017 július 26.

Délután az első szupercellagyanús zivatar Érsekújvártól keletre alakult ki, falfelhő és egy kisebb farokfelhő is kialakult rajta. Elég szép formás darab volt, igaz nem volt túl nagy de azért szép volt. Ezek után további szupercellás zivatarok kezdtek kialakulni amelyek már tényleg azok is voltak. Nagyon durva struktúrája volt az egyik szupercellának amely mellettünk alakult ki és haladt el. Ezen a falfelhőtől a farokfelhőig minden volt. Látványos, fodros örvénylő struktúrával rendelkezett. A látvánnyal teli zivatarcellák elkerülték a várost, így itt városban csak egyszerű eső esett. Egypár zivatarból jelentettek jégesőt is.

A fotózott anyag itt megtekinthető:

Posted by Eu-Nzmet Európa és Érsekújvár időjárása on Wednesday, 26 July 2017

ZIVATARLESEN VOL.1: Heves zivatarok és szupercellák az érsekújvári járásban. 2017 július 24.

Egy közelgő hidegfront miatt több helyen heves zivatarok alakultak ki, néhány helyen szupercella is tarolt. A legkeményebb vihar Perbete, Kürt és Párkány között volt. Szőgyént és Köbölkútat összekötő útszakaszon megált a forgalom, annyi víz lezídult az arra elhaladó szupercellás zivatarból.  A kocsik majdnem elbuktak a dombról lezúduló sok  víz miatt. Perbetén cseresznye és dió méret közti jég esett, Ipolyságon és Szentpéteren színtén esett  borsó nagyságú és sok. Fehérített a fűben a jég. Madaron is esett diónagyságú jég a szupercellából. Ipolyságon meg viharkárok is keletkeztek az áthaladó szupercella miatt, pár fa kidőlt, valamelyik fa az autóra is ráesett és valahol a tetőcserepek is lepotyogtak.

Az Érsekújvár sem maradt ki a jégesőkből, itt a városban a déli felében szintén potyogott 1 cm körüli jég amelyet lefilmeztünk. A város másik fele kimaradt a jégesőből. A nap 38mm csapadék esett le Érsekújvárban.

A zivatarokra délután Magyarország a piros riasztást is kiadták.

Madar:

Érsekújvári jégeső:

Jégeső Érsekújvárban külön videón

Posted by Eu-Nzmet Európa és Érsekújvár időjárása on Monday, 24 July 2017

Az Érsekújvárban fotózott összes kép egy helyen:

Mai nap eddigi látványosságai eddig. Volt minden.

Posted by Eu-Nzmet Európa és Érsekújvár időjárása on Monday, 24 July 2017

Megérkezett az eddigi legnagyobb hőhullám, akár 36-37 fok is lehet

A következő napokban érkezik az idei nyár eddigi legnagyobb hőhulláma. Klímákat és ventilátorokat bekapcsolni. Aki teheti az menjen strandra vagy természetes vízpartra. Ne felejtjük el a nagy faktoros napozókrémeket se otthon. Délután folyamán egy-egy gyors hőzivatar frissítheti a légkört ott ahol a levegőben nagyobb a nedvességtartalom.

Csütörtök: A hőség első napján a hőmérő higanyszála 34 és 36 fok között alakul. A déli szél helyenként élénk lökéseket produkálhat.Ezek mellett még a délutáni és esti órákban illetve éjszaka kialakulhatnak helyi hőzivatarok a meleg nedvesedő levegőből. Ezek a zivatarok lokálisan okozhatnak heves eseményeket is, de nem feltétlenül kell ennek így lennie.

Péntek: Szintén extrém meleg lesz 36 fok körüli maximumokkal de helyenként a 37 fok sem kizárt,  délután és este illetve éjjel heves légfrissítő zivatarokra van kilátás amelyeket szélvihar, látványos villámtevékenység és nagyméretű jégdarabok is kísérhetnek. Szupercellás zivatarok is kialakulhatnak. Nagy valószínűséggel a holnapi nap délutánra lesz készítve zivatar előrejelzés is.

Szombat és vasárnap hasonló forró folytatásra van kilátás 35-36 fokokkal. Helyenként viszont kialakulhat zápor vagy zivatar. A zivatarok környezetében erős kifutószél lehet illetve a heves események(jégeső, felhőszakadás és nagy lecsapó villámok) sem kizártak.

Éjjeli erős zivatarrendszer vonult át Érsekújváron és Délnyugat Szlovákián, sok volt a közeli villámcsapás

A viharok még Ausztriában kezdtek kialakulni este 20-21 óra körül, majd összekapcsolódtak és zivatarrendszerré alakultak. A zivatarrendszer este 22 óra felé lépett be Pozsonynál Szlovákiába, majd vonult délnyugat Szlovákiába. A zivatarrendszerbek látványos nagy peremfelhője volt bordás/tányéros kinézettel. A zivatarokat intenzív villámtevékenység és felhőszakadás kísérte. Pár helyen jégesőt is figyeltek meg belőle. A villámok között sok nagy lecsapó volt és 3-4 darab a városban csapott le valahol az óriási durranást hallva. A zivatarok hajnal 3-4 óra körül hagyták el délnyugat Szlovákiát.

A zivatarból összeállított lejátszási listát itt tudjátok megnézni:

A cím mellett lévő kis háromszög-menü ikonnal tudtok választani a videók közül hogy melyiket szeretnétek megnézni. A lejátszási listában összesen 5 videó van az éjjel átvonult zivatarrendszerről.